Italienska kalvköttbullar med tomatsås och parmesan

  • Kalvfärs 500 g 
  • Salt & peppar
  • Kalvfond 4 msk 
  • Ägg 1 st 
  • Grädde 1/2 dl 
  • Vitlöksklyftor 4 st 
  • Socker 1 tsk 
  • Gul lök 2 st 
  • Tomatpuré 2-3 msk 
  • Oregano (torkad) 1 msk 
  • Krossade tomater 1 burk 
  • Körsbärstomater 1 burk 
  • Balsamicovinäger 2 msk 
  • Persilja 1 kruka 
  • Basilika 1 kruka 
  • Parmesanost 2 dl (riven) 

Börja med tomatsåsen så att den kan stå och puttra under tiden som köttbullarna görs. Börja med att finhacka gul lök och vitlök. Fräs i en panna med lite olja. Gå i med tomatpuré efter en stund och låt rosta i ca 7-8 minuter. Häll sedan i tomaterna. Häll även i balsamicovinäger och lite kalvfond. I med basilika och riv ner lite ost. Dra i en nypa socker och smaka av med salt och peppar. Låt sedan puttra på svag värme tills såsen ska blandas med köttbullarna. 

Lägg kalvfärsen i en bunke. Salta och peppra. I med kalvfond och hacka ner färsk persilja. I med lite oregano. Knäck i ett ägg och slå i lite grädde. Blanda runt färsen och forma köttbullar. Lägg i en rymlig panna med olja och stek dem gyllenbruna. Låt köttbullarna bli nästan helt genomstekta. Häll sedan över tomatsåsen och låt köttbullarna gå klart i såsen. Koka pastan och rör sedan ner den i pannan. Riv över ost, svartpeppar och färsk basilika. Servera!