Torskrygg med grädde, vitt vin, och rostade hasselnötter

  • Torsk 600 g 
  • Potatis (mjölig) 1,5 kg 
  • Salt & vitpeppar 
  • Grädde 3 dl 
  • Schalottenlök 2 st
  • Sparris 1 bunt 
  • Mjöl 2 msk 
  • Mjölk 2,5 dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Gräslök 1/2 knippe 
  • Smör 70 g 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Fiskbuljong 2 msk 
  • Citron 1 st 
  • Ägg 1 st 

Låt fisken tina och fördela ut den på botten i en ugnsform. Salta och pressa över lite citron. Klipp över lite dill och lägg några smörklickar på fiskbitarna. Kör torsken i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. 

Hacka upp schalottenlök och fräs den i lite smör. Fräs en stund och pudra sedan över mjöl. Fräs in mjölet och gå i med vinet. Låt puttra ihop på mellanvärme och gå sedan i med fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och gräslök och låt allt puttra en stund. Salta och smaka av med lite pressad citron. Lägg i fisken och låt den gå klart i pannan. Fisken ska ge smak till såsen men inte koka sönder. Detta tar ungefär 5 minuter. 

Rosta hasselnötter i en torr panna. Rosta på ganska hög värme och skaka pannan med jämna mellanrum så att det inte bränns. Rosta i 5 – 10 minuter till skalen börjar släppa. Lägg sedan på en skärbräda och hacka till önskad storlek. 

Stek sparrisen i en panna på mellanvärme. Stek i rikligt med smör och salta. Smaka av sparrisen med lite pressad citron. 

Koka potatisen tills den nästan faller isär. Låt potatisen svalna något och pressa den sedan genom en potatispress. Salta rikligt och gå i med smöret. Ha i en äggula och vitpeppar. Häll i mjölken och ta sedan en träslev och rör ihop till önskad konsistens. 

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan

Husman

Kålpudding med gräddsås

Kålpudding  Dela vitkålen på mitten och ta bort roten. Skär vitkålen i mindre bitar hacka löken. Värm på en panna