Torsk i gräddig vitvinsås med bacon och kantareller

  • Torsk 600 g 
  • Salt & vitpeppar 
  • Schalottenlök 4 st
  • Småtomater 8 st 
  • Fänkål 1/2 
  • Grädde 5 dl 
  • Vitt vin (torrt) 1dl 
  • Dill 1 kruka 
  • Gräslök 1/2 knippe 
  • Smör 50 g 
  • Fiskbuljong 2 msk 
  • Citron 1 st 
  • Bacon 140 g 
  • Kantareller 150 g 

Låt fisken tina och fördela ut den på botten i en ugnsform. Salta och pressa över lite citron. Klipp över lite dill och lägg några smörklickar på fiskbitarna. Kör torsken i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter.

Hacka upp schalottenlök och fräs den i lite smör, på mellanvärme. Hacka ner fänkål och dela tomaterna och låt det fräsa ihop med löken. Häll i vinet och låt det reducera något. Ha sedan i fiskbuljong och grädde. Klipp i lite dill och gräslök och låt allt puttra ihop en stund. Salta och smaka av med lite pressad citron och vitpeppar.

Stek samtidigt hackat bacon och kantareller i en het panna med lite smör. Frös på ganska hög värme och snåla inte med svartpeppar. Låt allt få en krispig yta och konsistens. 

Ta ut fisken ur ugnen och låt den gå klart i pannan. Fisken ska ge smak till såsen men inte koka sönder. Detta tar ungefär 5 minuter. Klipp över gräslök och färsk dill och servera med någon form av potatis. Toppa anrättningen med baconet och svampen. 

Blandat

Krämig vitlökssås med sting

Pressa ner vitlöksklyftorna i en skål och rör ihop med övriga ingredienser, salta och peppra och låt såsen stå kallt

Pasta

Pasta med ost- och baconsås

Börja med att koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull. Salta ordentligt och lägg i pastan.  Skär baconet