A Bite of Bitting

Köttfärsbiffar med hasselbackspotatis och gräddig trattkantarellsås

  • Blandfärs 500 g 
  • Potatis (fast sort) 
  • Salt & peppar 
  • Smör 3 msk 
  • Worchestersås 1 msk 
  • Kalvbuljong 3 msk 
  • Soja 1 tsk 
  • Ägg 1 st 
  • Gul lök 1 st 
  • Trattkantareller 2 dl 
  • Grädde 3 dl 
  • Mjölk 2 dl 
  • Vinbärsgelé 1 msk 
  • Ströbröd 1 msk 

Börja med att göra hasselbackspotatis. Sätt ugnen på 200 grader och skala sedan potatisen. Skär tunna snitt i potatisen med en vass kniv, men skär inte helt igenom. Lägg potatisen på ett bakplåtspapper som sedan läggs ut på en ugnsplåt. Värm smör så det smälter. Pensla potatisen med smöret och salta ordentligt. Strössla över ströbrödet. Kör in potatisarna i ugnen och bränn av i 25 min. Ta ut potatisen och pensla med smör igen. Kör in i ugnen i 25 minuter till. 

Lägg färsen i en bunke och salta och peppra. I med soja, Worchestersås och kalvfond. Slå i en skvätt grädde. Knäck i ägget och blanda runt i färsen med händerna. Salta och peppra igen. Forma biffar med händerna och stek i olja så de får fin färg. Lyft sedan ut biffarna och låt vila på ett fat under tiden som såsen görs, i samma panna. 

Hacka löken och fräs den i pannan ihop med svampen. I med en klick smör. Salta och peppra. Häll i grädden och låt såsen koka upp. I med lite soja och kalvfond. I med mjölken och lite Worchestersås. Ha i vinbärsgelén. Låt sedan såsen puttra i 5-10 minuter och smaka därefter av med salt och peppar. Lägg biffarna i såsen och låt dem puttra ihop den sista stunden innan servering. 

Tilltugg

Bakad potatis med räkröra

Potatisen  Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till

Tilltugg

Nachotallrik med guacamole

Fräs köttfärsen i olja och tillsätt tacokrydda och en skvätt vatten. Rör om och låt puttra i ca 5–10 minuter utan