Kycklingfilé med smörstekta potatistärningar, balsamicosås och ugnsrostade tomater

  • Kycklingfilé 3 st 
  • Potatis (fast)  600 g 
  • Smör 2 msk 
  • Salt & Peppar 
  • Rapsolja 3 msk 
  • Vitlök 2 klyftor 
  • Grädde 3 dl 
  • Balsamico Creme 1 msk 
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Parmesanost (riven) 1,5 dl 
  • Mjölk (eventuellt) 1-2 dl

Börja med att skära potatisen mindre tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten så att stärkelsen försvinner. Låt sedan torka på den handduk. Dra i några matskedar rapsolja i en stekpanna. Fördela ut tärningarna i pannan och stek på något över medeltemperatur. Salta ordentligt. Potatisen behöver tittas till ibland och vändas på. Salta och peppra under stekningen. Lägg i en matsked smör mot slutet och låt potatisen bli gyllenbrun och lite krispig. När du är nöjd med konsistensen så kan den vila på bakplåtspapper. 

Lägg tomaterna i en ugnsform och ringla över lite olja. Salta. Sätt ugnen på 200 grader och rosta tomterna i 25 minuter. 

Lägg kycklingfiléerna i en het panna med rapsolja. Stek kycklingen på ganska hög värme till en början så den får lite färg. Salta och peppra ordentligt på båda sidorna. Ha i en matsked smör och hacka ner vitlöken och låt den steka med.
Gå i med grädde och sänk temperaturen till medelvärme. Nu får kycklingfiléerna gå klart, tillsammans med såsen som görs direkt i pannan. I med kycklingbuljong och Balsamico. Gå även i med parmesanosten efter en stund, lite i taget. Låt sedan puttra i 15-20 minuter. Salta och peppra. Lyft ut kycklingen ur pannan och skär den i tunna skivor. Lägg sedan tillbaka skivorna i pannan så kycklingskivorna får gå klart med såsen. Om såsen blir för stabbig under tillagningen kan en skvätt mjölk vara bra. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème