A Bite of Bitting

Gratäng på falukorv med tomat, stekt lök, parmesan, vitlök och sambal oelek

  • Falukorv 800 g 
  • Smör 10 g 
  • Svartpeppar 
  • Bifftomater (stora) 2-3 st 
  • Gul lök 2 st 
  • Vitlök 3 klyftor 
  • Grädde 4 dl 
  • Chilisås 1 dl 
  • Sambal oelek 1 tsk 
  • Ägg 1 st 
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Parmesan (grovriven) 150 g 
  • Oregano (torkad) 1-2 msk 

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva sedan falukorv och tomat i lagom stora skivor. Skiva gul lök och stek i en panna med lite smör. Stek i några minuter så löken blir mjuk. Smöra en ugnsfast form. Varva sedan skivor av falukorv och tomat i formen och blanda med den stekta löken. 

Häll grädden i en bunke. I med chilisås och pressa ner vitlöksklyftorna med en vitlökspress. Ha i sambal oelek och kycklingbuljong. Dra i lite av osten och svartpeppar. Knäck i ägget och vispa runt lite. Häll blandningen över korven och tomaterna. Toppa med mer ost och lite oregano. In i ugnen i 20-25 minuter. 

Servera med potatismos, pasta eller ris. Gärna tillsammans med en grönsallad. 

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème