Bakad potatis med räkröra

  • Bakpotatisar 4 st 
  • Salt & Peppar 
  • Smör 25 g 
  • Räkor (skalade) 3 dl
  • Stenbitsrom 1 burk 
  • Salt & Peppar
  • Rödlök 1 st 
  • Dill 1 kruka
  • Majonnäs 1 dl 
  • Crème fraiche 1 dl
  • Citron 1/2
  • Ost (riven) 100g 

Potatisen 

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrubba potatisarna. Torka dem och gör några hål i skalet på ovansidan med en gaffel. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och kör i ca 1 timme, lite beroende på storlek. Känn så att bakpotatisarna är färdiga  med en provsticka. 

Ta ut potatisarna och låt dem svalna i ca 10 minuter. Skär ett kryss i toppen och tryck ihop så att den öppnar sig. Tryck upp en öppning i skalet från kortsidorna. Använd en kökshandduk att hålla potatisen med så du inte bränner dig. Gröp ur lite potatis och lägg i en klick smör. Salta och peppra. Toppa med röran och riven ost. 

Räkröra 

Finhacka rödlök och dill och blanda runt med räkorna. Ta sedan i majonnäs och Crème fraiche, lite åt gången, så att du kan få konsistensen som du vill ha den. Pressa i lite citronsaft och ha i stenbitsrom och ost. Blanda runt väl. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt i någon timma. 

Kött

Oxfilé med svamprisotto

Köttet  Börja med att salta och peppra köttet ordentligt. Bryn köttet i lite olja i en het panna. Se till

Förrätter

Gubbröra med potatis och matjessill

Koka potatisen och äggen och låt svalna. Hacka ner sillen, ägget och potatisen. Tillsätt finhackad rödlök, gräslök och dill. Rör ner crème