Denna anrättning skapades i vredesmod. Pannbiffarna ville inte hålla samman och föll isär. Jag hackade då upp färsen (aggressivt) i pannan och tillsatte några överblivna champinjoner. Maträtten fick mycket beröm och jag insåg att den lite torra färsen fungerar alldeles utmärkt tillsammans med gräddsåsen och potatisen. Jag serverar den med klassiska ”husman-tillbehör”. Här kommer receptet.
- Blandfärs 500 g
- Salt & peppar
- Champinjoner 5 st
- Smör och rapsolja
- Gul lök 2 st
- Kalvfond 2 msk
- 1 ägg
- Worcestersås 1 msk
- Grädde 4 dl
- Mjöl 2 msk
- Mjölk 1 dl
- Potatis
- Bacon 1/2 pkt
- Lingon
- Vinbärsgelé
Hacka upp en gul lök och fräs med en klick smör. Låt löken gå på ganska svag värme i typ 10-15 min. Låt svalna något. Lägg sedan färsen i en bunke och salta och peppra ordentligt. Ha i lökhacket och gå i med lite worcestersås och kalvfond. Knäck i ett ägg och gå i med en skvätt grädde. Blanda runt väl och hetta upp en panna med lite olja och smör. I med färsen och hacka upp den med en stekspade. Hacka upp lite champinjoner och låt dem fräsa med. Stek färsen tills den är klar. Lägg över i en form och håll varmt. Skölj ej ur pannan.
Hacka sedan upp en gul lök, grovt. Skär även upp lite bacon och fräs i samma panna som färsen stektes i. Fräs i smör och olja. Stek på ganska hög värme tills löken och baconet börjar få färg. Pudra sedan över någon matsked mjöl. Fräs runt en stund och gå sedan i med grädden och mjölk. Salta peppra. I med en skvätt kalvfond. Låt såsen puttra en stund. Gå sedan i med en rejäl klick vinbärsgelé. Låt såsen puttra till önskad konsistens.
Koka potatis och servera med klassiska tillbehör, såsom inlagd gurka och rårörda lingon. Smaklig måltid!