Kycklingfilé med potatisgratäng och jalapeño poppers med bacon

  • Kycklingfilé 3 st 
  • Salt & Peppar 
  • Rapsolja 4 msk 
  • Smör 4 msk 
  • Vitlök 6 klyftor 
  • Worcestersås 2 msk 
  • Dragon (torkad) 3 msk 
  • Timjan 2 msk 
  • Grädde 6 dl 
  • Kycklingbuljong 2 msk 
  • Parmesanost riven 1 dl 
  • Mjölk (eventuellt) 1-2 dl. 
  • Potatis (fast) 12 st 
  • Cheddarost 200 g 
  • Bacon 70 g 
  • Philadelphiaost 100 g

Potatisgratäng

Skiva löken och fräs den med en rejäl klick smör. Stek på mellanvärme och stänk över lite worcestersås. Hacka vitlöken fint och låt den steka med efter en stund. Skär potatisen i tunna skivor. Lägg ner potatisskivorna i pannan med löken. Häll i 3 dl grädde och 3 dl mjölk. Ha i en rejäl näve cheddarost. Salta och peppra ordentligt och låt potatisen puttra på låg värme i ca 15 minuter. 

Lasta över potatisen i en ugnsfast form och toppa med ett rejält lager ost. Sedan in i ugnen på 200 grader i ca 25 minuter. 

Kyckling och sås 

Lägg kycklingen i en het panna med rapsolja. Stek kycklingen på ganska hög värme till en början så den får lite färg. Salta och peppra ordentligt på båda sidorna. Gå i med en klick smör och sänk temperaturen till medelvärme. Ha i hackad vitlök och krydda kycklingen med timjan och dragon. Stänk över lite worcestersås. Häll i grädde och kycklingbuljong och ha i parmesanost. Låt puttra i 15-20 minuter. Salta och peppra. Är du osäker på om kycklingen är genomstekt så lyft upp en filé och skär i den för att kontrollera. Om såsen blir för stabbig under tillagningen kan en skvätt mjölk vara bra. 

Jalapeño poppers 

Finhacka baconet och fräs i en het panna med lite olja. Riv över svartpeppar. Låt baconet rinna av på ett bakplåtspapper. 

Dela jalapeños på mitten och gröp ur innehållet med en sked. Blanda ihop philadelphiaosten med en näve cheddarost i en skål. Salta och peppra. Stänk i lite worcestersås och ha i baconet. Blanda runt väl. Ta skeden och fyll halvorna med oströran. Kör i ugnen på grillfunktionen i ca 10 minuter, eller tills det blir en härlig yta.